Banka Dosya Masrafı iadesine ilişkin örnek mahkeme kararı aşağıda yer almaktadır. Banka Dosya Masrafı iadesine ilişkin makaleyi ise aşağıdaki bölümü ziyaret ederek okuyabilirsiniz.
Banka Dosya Masrafı iadesi için Hakem Heyetlerine şahsi olarak başvurular yapılabildiği gibi avukat aracılığı ile de yapılabilmektedir. Son zamanlarda haksız kazanç elde ekmek amacıyla belirli bir bedel karşılığı tüketicilere evrak gönderildiği gündemi meşgul etmektedir. Mağdur olunmaması için Tüketici Hakem Heyetlerine bizzat yada avukat aracılığı ile başvuru yapılması faydalı olacaktır. Hakem Heyetleri başvuru için herhangi bir bedel almadığı gibi karar çıkması halinde de bedelden kesinti yapılmamaktadır.
Banka Dosya Masrafı Mahkeme Kararları
Banka Kredisi Dosya Masrafı na ilişkin son zamanlarda birçok davalar açılmış ve Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurular yapılmıştır. Usulüne uygun olarak açılan davalar ve hakem heyeti başvuruları tüketici lehine sonuçlanmakta olup bankanın almış olduğu dosya masrafını iade kararı çıkmaktadır. Bu iade kararları doğrultusunda da bankalar kestikleri dosya masrafı bedellerini tüketicilere iade etmektedir.
Banka Dosya Masrafı Mahkeme Gerekçeli Kararı
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
… TÜKETİCİ MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2013/..
KARAR NO : 2014/..
HAKİM : ..
KATİP : ..
DAVACI : ..
VEKİLİ :
DAVALI : ..
VEKİLİ : ..
DAVA : Alacak
DAVA TARİHİ :
KARAR TARİHİ :
Davacı tarafından davalı aleyhine açılan iş bu davanın yapılan açık yargılaması sonunda:
DAVA:
Davacı mahkememize verdiği dava dilekçesi ile, davalı banka şubesinden kredi kullandığını, banka dosya masrafı adı altında 4.225,00TL kesinti yapıldığını, bu masrafın haksız olduğunun Yargıtay kararları ile hükme bağladığını belirterek tahsil edilen bedelin yasal faizi ile birlikte iadesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı vekili cevap dilekçesi ile, açılan davanın iyiniyet kurallarına aykırı olduğunu, samimi talepler içermediğini, tüm ödemelerin ve kesintilerin tüketici ile müvekkili banka arasında müzakere edilip mutabakat sağlandığını, tacir olan müvekkilinin verdiği hizmete karşılık bedel talep edebileceğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
GEREKÇE:
Dava, kredi tesisi sırasında alınan dosya masrafın tahsiline ilişkindir.
Dosya kapsamına göre; kredi sözleşmesi uyarınca kullandırılan kredi nedeni ile dava konusu … TL dosya masrafı bedelinin alındığı hususu taraflar arasında çekişmesizdir.
Yanlar arasında ihtilaflı olan husus; kredi kullandırılması sırasında bu masrafın alınıp alınmayacağıdır.
Taraflar arasındaki kredi sözleşmesinin “Vergi ve masraflar” başlığı altında ilgili vergi ve resimler ile yapılacak tüm sair masrafları ödemeyi tüketicinin kabul ettiği belirtilmiştir.
Somut olayımızda, Bankanın kredi açılırken veya yeniden yapılandırılırken yapılması mutad ve zorunlu olan masrafları isteyebileceği, kredi verilmesi veya yeniden yapılandırılması için gereken zorunlu masrafların neler olduğu konusunda ispat yükünün bankaya düştüğü, bunun dışında sebebi ve dayanağı açıklanmayan, içeriği somutlaştırılmayan, sözleşmede “ücret ve masraflar” başlığı altında maktuen belirlenen bir miktarın tüketiciden alınacağına dair hükmün 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesi ile Haksız Şartlar Hakkındaki Yönetmeliğin 7. maddesi gereğince haksız şart niteliğinde bulunduğu ve bu hükmün bâtıl olduğu, bankanın dava konusu giderin kredinin verilmesinde ya da yeniden yapılandırılmasında zorunlu masraf niteliğinde bulunduğu hususunu kanıtlayamadığı anlaşılmaktadır.
Bu bağlamda;
Toplanan deliller ve mahkememizdeki emsal dosyalar sebebiyle alınan bilirkişi raporları itibariyle dava yeterince aydınlandığından, 6100 sayılı HMK’nın 30. maddesindeki: “Hâkim, yargılamanın makul süre içinde ve düzenli bir biçimde yürütülmesini ve gereksiz gider yapılmamasının sağlamakla yükümlüdür.” şeklindeki emredici “Usul ekonomisi ilkesi” uyarınca bilirkişi incelemesine gerek görülmemiş, anılan gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜNE,
a-…TL’nin dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,