info@kubrayildiz.av.tr
Öksüzler Sok. No:37 Hamamönü / ANKARA

Bizi Takip Edin:

İcra İflas HukukuEvden Çıkmayan Kiracıya Ne Yapılır

5 Kasım 2018

İnsanlar gerek kendi birikimleri gerekse de miras yolu ile intikal eden taşınmazlara sahip olduklarında kira geliri elde etmek için bu taşınmazı kiraya vermek isterler. Bu işlemler için de olmasa olmaz en önemli şeylerden biri Kira Sözleşmesidir. Genelde 1 yıl süreli olarak karşılıklı olarak imzalansa da ticari amaçlı kullanılacak yerlerde daha da uzun süreli yapılabilmektedir. Herşey bittikten sonra taşınma işlemi başlar ve akabinde de ikamet başlar. Ayın belirlenen gününde kira ödenir. Bu şekilde rutin olarak devam eder ve buraya kadar sorun yoktur. Problem kiranın ödenmemesiyle başlar ve artık çekilmez hal alan bu durum için Evden Çıkmayan Kiracıya Ne Yapılır sorusunun yanıtları aranmaya başlar.Eğer karşılıklı olarak anlaşma sağlanamaz ve oturan kişi evi tahliye etmez ise Mahkeme Kararı ile evin boşaltılması gerekmektedir. Bu sebeple gerekli işlemlerden öncelikli olarak tahliye talepli icra takibi yapılarak süre verilmesi gerekmektedir.

Evden Çıkmayan Kiracıya Ne Yapılır

İcra Takibine Rağmen Evden Çıkmayan Kiracıya Ne Yapılır?

İcra işlemlerinin ardında verilen süreye rağmen halen daha evde ikamet devam ediyorsa Mahkemede dava açılması gerekmektedir. Eğer Mahkeme haklı görürse artık yapılacak bir şey kalmadığından artık tahliyenin gerçekleşmesi gerekmektedir. Gerekçeli karar yazılıp kesinleşmesinin ardında tebligatı alan borcu kiracının evi derhal boş olarak teslim etmesi gerekmektedir. Ancak yine teslim gerçekleşmez ise İcra Müdürlüğünden taleple ilgili yere gidilerek Hamallar vasıtasıyla eşyalar dışarıya çıkarılabilir. Evden Çıkmayan Kiracıya Ne Yapılır sorusunun cevabı bu şekilde verilmektedir. Borç ödememenin yanı sıra farklı konulardan dolayı da sözleşme sonlandırılmak yada kiracıda taşınmasını istemek gerekebilir. Bu gibi durumlarda da yine iyi niyetli olarak işlemler yapılmaz ise yazılan prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

Farklı Nedenlerden Dolayı Evde Çıkmayan Kiracıya Ne Yapılır?

Sorun sadece paranın ödenmemesi olmayabilir. Evin mülk sahibi yada çocukları tarafından kullanılacak olması, evin satılması, kullanılamayacak durumu gelmesinden dolayı onarım gerektirmesi, sözleşme süresinin dolması ve yenilenmeyeceğinin kanuni süreler içerisinde bildirilmesi, kiracının belirli bir tarihte çıkacağına ilişkin bir tahliye taahhüdünde bulunması gibi nedenlerle de taşınmazın teslimi istenebilir. Bu gibi durumlarda da taraflar öncelikle karşılıklı olarak anlaşmaya varmalıdır. Bu anlaşma gerçekleşmez ise gerekli ihtarlar gönderilerek yukarıda açıklanan işlemlerini sırasıyla yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu işlemlerin sonunda haklı çıkılırsa yapılan masrafların karşı taraftan alınmasına ilişkin karar verilecektir. Bu sebeple eğer mal varlığı varsa kiracıdan tüm masraflar tahsil edilebilir. Ancak ödeme durumu yoksa tüm masraflar mülk sahibi tarafından yapılacaktır.