info@kubrayildiz.av.tr
Öksüzler Sok. No:37 Hamamönü / ANKARA

Bizi Takip Edin:

Şirketler HukukuLimited Şirketi Ortaklığından Çıkma (TTK 595)

6 Mart 2020

Limited Şirketlerde ortaklığın başlangıcı pay yani sermaye hissesi sahipliği ile olmaktadır. Bu nedenle hissenin devri halinde ortaklıktan çıkmak mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken husus şirket ana sözleşmesinde sermaye payının devrine ilişkin özel bir madde yoksa devri için genel kurulun onayı aranmaktadır. Yani Limited Şirket Esas Sözleşmesi içeriğinde bu konuda izin alınmayacağı yazmıyorsa genel kurulu onayı olmaksızın Limited Şirket Hisse Devri yapılamaz. Bu işlemlerin yapılabilmesi için de bazı prosedürlerin tamamlanması gerekmektedir. Eksik yapılan işlerde hakkı kaybı yaşanmaması için dikkat edilmesi önem arz etmektedir.

Limited Şirketi Ortaklığından Çıkma İşleminin Genel Kurula Bildirimi

Yukarıda izah edildiği gibi hisse devri için özel bir hüküm yok ise onay alınması gerekmektedir. Yani ortaklıktan çıkmak için bir bildirimde bulunulması gerekmektedir. Bu işlemin yapılmasında her hangi bir şekil şartı öngörülmemiştir. Ancak ileride problem yaşanmaması için noter yoluyla bildirimin yapılması faydalı olacaktır. Bildirimin yapılmasının ardından TTK 595/7 maddesi gereği genel kurulun toplanarak konuyu görüşmesi beklenmektedir. Ancak her halükarda üç ay içinde bir cevap verilmediyse ve bir işlem yapılamadıysa onay verilmiş sayılmaktadır.

Genel Kurulun Devir İşlemi İçin Karar Vermesi

Gerekli bildirimin yapılmasının ardında Limited Şirket Ortaklar Genel Kurulu hisse devrine onay verilip verilmeyeceğini görüşecektir. Bu kurulun toplanması oldukça önemlidir. Zira üç ay içerisinde herhangi bir karar olmaz ise doğal olarak kabul edilmiş sayılacaktır.

Kurul, sözleşmede aksi bir hüküm yoksa usulüne uygun bir şekilde toplanarak konuyu görüşür ve olumlu ya da olumsuz kararını karar defterine yazar. Ancak bu işlem yapılmadan pay devri yapıldıysa yeni hisse sahibi ortak karar verilinceye kadar ortak olarak anılmayacaktır. Aksi bir durumda, yani kurulun ortaklığı reddetmesi durumunda da pay sahipliği devir edende kalır. Kurulun neden göstermeksizin pay devrini reddetme hakkı bulunmaktadır.  Bu durumda devralan kişi hiçbir hak iddiasında bulunamaz.  Ancak sebepsiz zenginleşme gereği devreden kişiden verdiklerini geri alma konusunda talepte bulunabilir.

Limited Şirket Esas Sözleşmesinde Hisse Devri ve Ortaklıktan Çıkmanın İzne Tabi Olmaması

Eğer şirket kuruluş aşamasında ya da sonradan değişiklik yapılarak pay devrine ilişkin izin alma ve ortaklı karar olması hususu ortadan kaldırılabilir. Böyle bir durumda noter huzurunda yapılacak işlemlerin ardından devralan kişi ortaklık hakkı kazanmaktadır.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2019/1798 – 2020/64 K

İlk Derece Mahkemesince, davanın kâr payı ve ortaklık payı ödenerek şirket ortağının ortaklıktan ayrılmasına izin verilmesi ya da şirketin feshine karar verilmesine ilişkin olduğu, davanın davacı şirkete açılmasının yeterli olduğu, davacı ile diğer ortaklar arasında ortaklığın devamını engelleyecek nitelikte ilişkilerin bozulması nedeniyle, davacının ortaklıktan çıkma talebinin haklı ve yerinde olduğu, kâr dağıtımı konusunda ortaklar kurulunca usulüne uygun alınmış bir karar bulunmadığı, şirketin davacının ortaklık payını bile ödeyebilecek durumunun bulunmadığı, davacının davalı şirkete 11.000,00 TL ödenmemiş sermaye borcu bulunduğu gerekçesiyle, dosya kapsamı ve bilirkişi raporları doğrultusunda, davacının davalı şirket ortaklığından ayrılma talebinin kabulü ile şirket ortaklığından ayrılmasına izin verilmesine, davacının kâr payı ve ortaklık payı taleplerinin reddine, davalılar …,…ve … aleyhine açılan davanın husumetten reddine karar verilmiştir.

Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay Kararı Onamıştır

Hisse Devrinin Pay Defterine İşlenmesi ve Ticaret Sicil Gazetesinde İlan Edilmesi

Yapılan işlemlerin ve devirlerin gerekli işlemler tamamlandıktan sonra şirket müdürü tarafından pay defterine işlenmesi gerekmektedir. Bu sürecin ardından da Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilmesi gerekmektedir. Bu sayede üçüncü kişiler de bu işlemlerden haberdar olacaklardır. Ancak ilan işlemi 30 gün içerisinde yapılmaz ise eski ortak başvuru yaparak kaydının silinmesini isteyebilir.