info@kubrayildiz.av.tr
Öksüzler Sok. No:37 Hamamönü / ANKARA

Bizi Takip Edin:

Aile Hukuku ve BoşanmaNafaka Davası Açma

3 Kasım 2018

Boşanmalar her ne kadar istenmese de bazen eşlerin ruh sağlığı için önem arz etmektedir. Keza çocuklu ailelerde ise yine çocukların gelişimi için de gerek duyulmaktadır. Zira her şeye rağmen düzelmeyen evlilik müessesesinin artık devam etmeyeceği öngörülmüşse artık çocukların sorunlu bir ortamda yetişmesi de çocuklar üzerinde olumsuz bir etki yaratmaktadır. Hal böyle olunca da çocukların velayetinin belirlenmesi oldukça zor olmaktadır. Bazen velayet belirlense de nafaka ödememek için eşler birbirleri ile mücadele etmektedir. Halbuki kanundan kaynaklı olarak çalışmayan ve muhtaç olan eşe durumu iyi olan eşe nafaka davası açma hakkında sahiptir. Eşler birbirlerine nafaka ödeyecekleri gibi çocukların velayeti kimdeyse diğer eşten bu yönde destek alacaktır. Eğer çocukların eğitimi devam ediyorsa ve genel eğitiminin yanı sıra özel eğitim yada bakıma muhtaçsa eşler çocuğun bu ihtiyaçlarını karşılamak zorundadırlar.

Nafaka Davası Açma

Boşanma İle Birlikte Nafaka Davası Açma

Eşler artık geçinemeyeceklerini anlaşmışlarsa ve evlilik birlikteliklerini sonlandırmak istiyorlarsa karşılıklı müzakerelerle bir nevi sözleşme ile kurulan bu yaşantıyı bitirme yoluna girerler. Her iki taraf da kendi istek ve taleplerini dile getirerek bir an önce son bulmasını ister. Ancak karşılıklı menfaatler çakıştığı durumlarda anlaşma sağlanamaz ve karı – koca olan kişiler artık birbirlerinde dava yolu ile haklarını alma çabası içerisine girerler. Nafaka davası açma da bu girişimlerden biridir. Ancak başlangıçta boşanma davası ile birlikte nafaka talep ediliyorsa boşanma ile birlikte de nafaka talebinde bulunulabilir. Bu sebeple ekstradan bir dava açılmasına da gerek yoktur. Ancak boşanma davası sonunda nafak talep edilmemişse ve bu haktan feragat edilmemişse daha sonra tekrar kişilerin dav açma hakları bulunmaktadır.

Hangi Eş Nafaka Davası Açma Hakkına Sahiptir

Taraflardan biri çalışıyor ve mevcut bir eşi varsa ve diğer tarafın da herhangi bir iş ve geliri yoksa nafaka talep etme hakkı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra çocuğun velayetini alan kişinin de ayrıca Nafaka Davası Açma hakkı bulunmaktadır. Hatta ve hata reşit olan ve on sekiz yaşını dolduran kız çocukları dahi eğitim öğretiminin devamı halinde nafaka talebinde bulunabilmektedirler. Örneğin ayrıldıktan sonra çocuğun bakımını üstlenen anne çocuk için feragat etmemekle birlikte nafaka istemez ise çocuk okula başladığında bu eğitim için babadan talepte bulunabilir. Zira yine reşit olan çocuk da üniversite eğitimine başlarsa anne ve babasının maddi durumuna göre onlardan eğitimine destekte bulunmalarını isteme hakkına sahiptir. Özetle aile içerisinde hangi taraf desteğe ve yardıma muhtaç ise diğerlerinden isteme hakkına sahiptir.