info@kubrayildiz.av.tr
Öksüzler Sok. No:37 Hamamönü / ANKARA

Bizi Takip Edin:

Dilekçe ÖrnekleriVelayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi

8 Ocak 2020

Mahkeme kararı ile verilen velayet yine mahkeme kararı ile değiştirilebilmektedir. Bunun için de Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi ile dava açılması gerekmektedir. Tüm davalar kişiye özel olup örnek dilekçeler ile dava açılması sakıncalıdır.. Bunun yanı sıra davanın avukat ile takibi de hak kaybının önüne geçecektir.

Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi Örneği

Örnek dilekçeler ile dava açmak sakıncalı olup bilgi amaçlı olarak verilmiştir. Bu nedenle bilinçsizce kullanılmaması önem arz etmektedir.

ANKARA (..). AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

ANNE ÇOCUĞU EMZİRDİĞİNDEN
TEDBİREN GEÇİCİ VELAYETİN
VERİLMESİ TALEPLİDİR

DAVACI :
VEKİLİ : Av. Kübra YILDIZ ÇOLAK

DAVALI :

KONU : Velayet değişikliği talebimiz iile çocuğun halen anne sütüne ihtiyacı olduğundan İVEDİ OLARAK TEDBİREN VELAYETİN aneye verilmesi hk.

AÇIKLAMALAR : Taraflar 03.06.2016 Tarihinde Ankara Aile Mahkemesi’ nin 2016/. E. 2016/. K. Sayılı dosyası ile anlaşmalı olarak boşanmış olup 06.01.2015 doğum tarihli Ayşe’ın velayeti baba Mehmet ‘e verilmiştir.

Davalı, boşanma aşamasında müvekkile çocuğun velayetinin resmiyette kendisinde kalacağını, olası nafaka davasına karşı kendini garanti altına almak istediğini ancak her ne kadar resmiyette kendinde olsa da çocuğu müvekkile vereceğini, kabul etmezse müvekkile ve çocuğa zarar vereceğini, çocuğu kaçıracağını ve bir daha kendisine göstermeyeceğini söyleyerek tehditler etmiş, müvekkili çocuğun velayetinin kendine verilmesi yönünde razı etmiştir. Müvekkil, davalı eşinden ve yaptıklarından bir an önce kurtulmak adına ve zaten çocuğunun kendisinde kalacağını düşündüğü, ve çocuk daha küçük olduğundan ona bakamayacağını düşündüğünden DAVALIDAN KURTULMAK İÇİN resmiyette velayetin babada olmasına bişey dememiştir.

Boşanmanın gerçekleşmesinin ardından küçük davacı annede kalmıştır. Ancak davalı bundan yaklaşık bir hafta önce müvekkilin evine gelerek çocuğu zorla müvekkilden almış ve çocuğu şehir dışına kaçırmıştır. Müşterek çocuk yeni doğmuş olup halen daha anne sütü ile beslenmektedir. Davalının bu yaştaki çocuğa bakma olanağı bulunmamaktadır. Müvekkilim çocuğunun hasretiyle yanmaktadır. Davalının müşterek çocuğa anne ilşgi ve şefkatinin göstermesi mümkün olmayacağından velayetin müvekkilime verilmesi gerekmektedir.

Yerleşik Yargıtay içtihatlarında da görüleceği üzere velayet hususu düzenlenirken çocuğun üstün yararı gözetilir. Küçük çocuk 1 yaşını yeni doldurmuş olup annesine muhtaçtır ve anne sütü ile beslenmektedir. Davalı taraf evli iken dahi çocuğu için üzerine düşen hiçbir sorumluluğu yerine getirmemiştir. Küçücük çocuğun bulunduğu odada dahi sigara içmekten çekinmemektedir. Davalı alkol kullanmakta, sürekli olarak küfürlü konuşmaktadır. Davalı, davacı müvekkile ”SENİ DE ÇOCUĞUNU DA DİNKAF EDERİM” ” SİZİ ÖLDÜRÜRÜM, ÇOCUĞUNUN YÜZÜNÜ BİR DAHA GÖREMEZSİN gibi hakaret ve teditlerde bulunmaktadır. Kaldı ki bu süreç içerisinde her ne kadar çocuğun velayeti davalı babada gözükse dahi davalı tarafından küçüğün anne ile kişisel iletişimi engellenmektedir.
Küçüğün velayetinin bu şartlar altında babada kalması küçüğe epey bir zarar verecektir. Davalının çocuğuna bile bakabildiği şu an şüphelidir. Bu nedenle çocuğun yaşının küçüklüğü, davalının kişisel özellikleri de değerlendirildiğinde velayetinin babadan alınarak anneye verilmesi uygun olacaktır. Davalı çocuğun menfaatini düşünmeyip SIRF MÜVEKKİLE ZARAR VERMEK İÇİN ANNE SÜTÜYLE BESLENEN ÇOCUĞU ŞEHİR DIŞINA KAÇIRDIĞINI SÖYLEMİŞTİR.

HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 337 ve ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : Karşı tarafın delillerine karşı delil sunma hakkımız saklı kalmak kaydı ile, nüfus kayıt örnekleri, sosyal ekonomik durum araştırması, Ankara Aile Mahkemesi 2016/. E. – 2016/. K. sayılı dosyası, sosyal ekonomik durum araştırması, bilirkişi raporu, pedegog incelemesi, keşif, tanık beyanı ve yasal her türlü delil.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen ve sayın mahkemenizce resen gözetilecek nedenlerle;

ÖNCELİKLE Küçük anne sütüyle beslendiğinden TEDBİREN VELAYETİNİN ANNEYE VERİLMESİNİ
2015 doğum tarihli küçük Ayşe’ın velayet hakkının davalı babadan alınarak müvekkilim anneye verilmesine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini mahkemenizden saygıyla vekaleten arz ve talep ederim.

Davanın Açılması Sonrası İşlemler

 

Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi yazılırken taleplerin açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Mahkemelerin resen yani kendiliğinden karar vereceği hususlar bu davalarda geçerli değildir. O nedenle dikkat edilmesi gerekmektedir. Dava sonuçlandığında ise kabul yada red durumuna göre işlemler farklılık göstermektedir.