info@kubrayildiz.av.tr
Öksüzler Sok. No:37 Hamamönü / ANKARA

Bizi Takip Edin:

Tüketici HukukuAyıplı Otomobilin Yenisi İle Değiştirilmesi – Bedel İadesi

9 Ağustos 2010

Ayıplı Otomobil,  satın alındıktan sonra aracın belirtilen özelliklerin dışında özelliklere sahip olması, değerinin azalmasına neden olan kusurlarının bulunması, reklamlarında yapılan tanıtımlara ilişkin özellikleri içermemesidir. Bu sayede otomobilden istenilen fayda sağlanamayacağından otomobilin değiştirilmesi yada geri verilerek bedelinin satıcı tarafından iade edilmesi gerekmektedir. Tüketici haklardan istediği kullanabilmektedir.

Otomobilde Ayıp Fark Edildiğinde Ne Yapılmalıdır?

Bayiden satın alınan otomobilin yukarıda sayılan ve kanunda geniş olarak tarif edilen nedenlerden dolayı ayıplı olduğu düşünülüyorsa öncelikle bu durumun 30 gün içerisinde satın alınan bayiye bildirilmesi gerekmektedir.

Otomobilde Gizli Ayıp

Yukarıda anlatılan nedenlerin dışında,  ilk görünüşte anlaşılamayan yada hatalı üretimden dolayı sonradan ortaya çıkabilecek nedenlerden dolayı oluşan ayıplar da var olmaktadır. Bu gibi kusurlara Tüketici Hukukunda Gizli Ayıp denilmektedir. Eğer araç alındıktan ve ihbar süresi olan 30 günlük süre geçtikten sonra ilk bakışta fark edilmeyecek derecede gizli bir ayıp fark edilir ise bu durumun da öğrenme tarihinden itibaren derhal satıcıya bildirilmesi gerekmektedir.

Otomobilde Gizli Ayıplar Nelerdir?

Otomobilde Gizli Ayıba örnek vermek gerekirse en çok yaşanan olay çift kat boyadır. Hayatın olağan koşullarında sıfır km otomobil alan hiç kimse aracın boya kontrolünü yaptırmamaktadır. Ancak aracın satılması sırasında yada farklı rutin bir kontrolde otomobilde çift kat boya olduğu ortaya çıkmaktdadır. Bu durum da Gizli Ayıp için uygun bir örnektir. Farklı bir örnek vermek gerekirse de aracın bazı mekaniksel aksamlarında yaşanan problemlerin zaman içerisinde sorun çıkarmasından dolayı yaşanan arızalar da Gizli Ayıp kapsamında değerlendirilmektedir. Aracın sürekli olarak arızalanması ve arızanın yetkili servislerce giderilememesi de gizli ayıbın varlığına işaret etmektedir.

Otomobilde Gizli Ayıp Tespit Edildiğinde Ne Yapılmalıdır

Otomobilde Gizli Ayıp Tespit Edildiğinde öncelikli olarak satıcı firma ihtar edilmelidir. Bu ihtarın ardından satıcı firma sorumluluklarını yerine getirmeyerek gerekli işlemleri yapmıyor ise  dava açmak gerekmektedir. 

Gizli Ayıplar ile ilgili davalarda Tüketicinin yada davalının ikametindeki yer Tüketici Mahkemeleri Görevlidir. Tüketici Mahkemesi olmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri Görevlidir. 

Şirket adına kayıtlı otomobillerde Tüketici Kanunu hükümleri uygulanamayacağından Asliye Ticaret Mahkemeleri Görevlidir.

Tüketici Mahkemesinde Açılan Davalarda bilirkişi marifeti ile araçtaki ayıbın gerçekte var olup olmadığı tespit edilerek ayıp olması halinde tüketicinin talebine göre karar verilmektedir.

Tüketici Mahkemesinden Hangi Taleplerde Bulunulmaktadır?

Gizli ayıba ilişkin olarak Tüketici Mahkemelerinde açılan davalarda Ayıplı Otomobilin Ayıpsız olanı ile değiştirilmesi yada aracın bedelinin iadesi talep edilebilmektedir.

Ayıpsız misli ile iade kararında Otomobil Firması ayıplı aracı geri alarak aynı özelliklerdeki sıfır km sini Tüketiciye vermekle yükümlüdür.

Bedel iadesinde ise aracın satın alınma değeri Tüketiciye İade edilmektedir.

Ayıpsız misli ile değişimlerde yaşanan en sık problemlerden biri aracın aynı modelinin satıcı elinde bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda tekrar aracın değer tespitinin yapılması gerektiğinden meşakatli bir süre kat edilerek ancak bedel iadesi geri alınabilmektedir.

Örnek Mahkeme Kararı