info@kubrayildiz.av.tr
Öksüzler Sok. No:37 Hamamönü / ANKARA

Bizi Takip Edin:

Gayrimenkul HukukuOrtaklığının Giderilmesi (İzale-i Şüyu) Davası

7 Mayıs 2010

Ortaklığın Giderilmesi Davası birden fazla ortağı olan taşınmazların satış yolu ile ortaklığını giderilmesini amaçlamaktadır. Yasada Kat Mülkiyeti yada Kat İrtifakına sahip taşınmazlarda Ortaklığın Giderilmesi Davası açılamayacağına yer verilse de bu kural taşınmazın tamamı için geçerlidir. Yani Kat Mülkiyetine geçilmiş bir taşınmazdaki daire için dava açılmasında bir engel yoktur. Yerleşik Yargıtay kararlarında da yanlış anlaşılan bu olguya yer verilmiş olup bağımsız bölümler için dava açılabileceği kararına varılmaktadır.

Ortaklığın Giderilmesi Davasını Kimler Açabilir.

Ortaklığın giderilmesi davasını taşımaz üzerinde hissesi olan kişiler açabilir. Örnek vermek gerekirse; miras yolu ile dedesinden babasına intikal etmiş, daha sonra da babadan kendisine intikal etmiş torunlar tapuda ortaktırlar. Bu sebeple torunlardan herhangi biri taşınmaz üzerinde hak sahibi olacağından dava açma hakkına sahiptir. Dava sonucunda ortaklığın giderilmesi satış yolu ile yapılabileceği gibi aynen taksim yolu ile de çözülebilecektir. Aynen taksim ile çözümlenebilecek durumlarda satışın yapılmaması gerekmektedir.

Ortaklığın Giderilmesi Görevli Mahkeme

Herhangi bir sebepten dolayı (Miras, Boşanma, İş, v.s) ortak olunan Gayrimenkulün (Ev, İşyeri, Tarla, Arazi, Arsa v.b) anlaşma ile çözülemeyen paylaşımına ilişkin açılan davalardır. Davada yetkili ve görevli mahkeme ise Taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemeleridir.

Taşınmazın Mahkeme Kararı İle Satılması

Satış aşamasına geçildiğinde öncelikle taşınmazın bilirkişi marifeti ile değeri belirlenecektir. Değerler belirlendikten sonra ortaklara bilirkişi raporları tebliğ edilmek zorundadır. Tebliğden sonra herhangi bir itiraz yok ise Sulh Hukuk Mahkemesi dosyayı belirlenen Satış Memuruna göndererek satışını sağlayacak, ihale yolu ile satıştan sonra davacının yaptığı satış masrafları düşüldükten sonra satış bedeli taraflara paylaştırılacaktır.

Temel olarak işlemler çok basit gibi görünse de çok ortaklı taşınmazlarda bu davalar çok uzun sürebilmektedir.  Bunun sebebi de tarafların bazılarının yurt dışında bulunması ya da yurt içinde olsa bile adreslerinin tespit edilememesinden kaynaklanmaktadır.

[fvplayer src=”https://kubrayildiz.av.tr/wp-content/uploads/2010/05/ortakligin-giderilmesi-izaleyi-suyu.mp4″ width=”640″ height=”360″]