Yasal olarak tüzel kişilik kazanmış ve faaliyetlerini sürdüren ortaklıklarda bazı durumlarda anlaşmazlıkların yaşanması mümkündür. Kar elde etmek amacıyla kurulan yapıya karşı sorumluluklarını yerine getirmeyen ve diğer ortakların da işlerini engelleyen Limited Şirket Ortağının Ortaklıktan Çıkarılması mümkündür. Bunların yanı sıra daha önce belirlenmiş şartların gerçekleşmesi halinde de yine çıkarma işleminin yapılması gerekebilmektedir. Ancak bu işlemlerin de belirli bir gerekçesinin olması gerekmektedir.
Limited Şirket Ana Sözleşmesinde Belirtilen Sebeplerden Dolayı Ortaklıktan Çıkarma
Şirket Sözleşmesi ortaklığın temelini oluşturmaktadır. Kanuna aykırı olmamak şartıyla şirketin nasıl yönetileceği ve ortakların bu yöndeki sorumlukları da açıkça belirtilmiştir. İşte bu aşamada Limited Şirket Ortaklığından Çıkarılma nedenleri de belirlenebilir. Örneğin belirli bir yaşa gelinmesi, bazı suçlardan ceza alınması, yurt dışına yerleşme vs gibi gerekçeler ön görülebilmektedir. İşte bu durumun gerçekleşmesi halinde Genel Kurul tarafından toplanılarak bir karar verilmektedir. Çıkarılma talebi olan ortağın da bu toplantıda oy kullanma hakkı bulunmaktadır. Eğer çıkarma yönünde bir karar alındıysa bu kararın ortak toplantıya katılsa bile noter aracılığı ile kendisine bildirilmesi gerekmektedir. Zira 3 ay içinde Limited Şirket Ortağının Ortaklıktan Çıkarılması kararına ilişkin itiraz hakkı bulunmaktadır.
Mahkeme Kararı İle Limited Şirket Ortağının Ortaklıktan Çıkarılması
Olağan durumda çalışan bir şirketin işleyişini engelleyen ya da sorun çıkaran ortağın da sözleşmede yazan bir neden olmasa dahi çıkarılması istenebilir. Eğer sözleşmede rahatsızlık veren yönde işlem yapılmasına ilişkin bir hüküm yoksa haklı bir nedene dayanarak mahkeme kararı ile talepte bulunulabilir. Örneğin ortağın çalışanlara ya da ortaklara gayri ahlaki davranışlarda bulunması, şirketin gizli sayılabilecek bilgilerini ifşa etmesi, ticari bilgileri başkalarıyla paylaşması gibi.
Bu yönde bir davanın açılabilmesi için haklı görülen sebeplerin görüşülerek genel kurulda karar alınması gerekmektedir. Bu yönde bir karar olmadan dava açılması mümkün değildir. Aynı zamanda mahkemede dava açıldığında kararda belirtilen nedenler haricinde başkaca bir neden belirtilmesi de mümkün değildir. Yani hakim inceleme yaparken yalnızca Genel Kurul kararındaki gerekçelerin varlığını ve bu nedenlerin Ortaklıktan Çıkarma için yeterli olup olmadığını araştıracaktır.
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2019/915 E. / 2019 7720 K.
Davacı vekili, davalının davacı şirkette %25 paya sahip ortak olduğunu, şirketten borç paralar alıp ödemediğini, hakkında icra takiplerinin başlatıldığını, davalının bu aşamada şirketin çalışmakta olduğu diğer firmaları arayarak kötülediği ve işleri engelleyeceğini beyan ederek müvekkili şirketin ticari itibarını zedelediğini, davalı yan üzerinde şirketin 1.824.380.25 TL’sinin bulunduğunu, şirket ortağı … … hesabından kendisine ödenen miktarın 143.889.15 TL olduğunu, … üzerinden virmanla davalıya şirket hesabından 600.345.00 TL ödendiğini. 25.03.2016 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurulda tüm hissedarların temsil edildiğini, davalı yanın kendisine istenilen belgelerin verilmediği iddiası ile toplantıdaki hazurun cetvelini imzalamayacağını beyan ettiğini, bu durumun tüm ortaklar tarafından tutanak altına alındığını, davalının sürekli olarak şirketten para almasının TTK’nın 358. ve 393. maddelerine aykırı olduğunu, bu nedenlerle davalının şirket ortaklığından çıkarılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İki Kişilik Ortaklıklarda Çıkarma İşlemi Nasıl Yapılır
Sözleşmeden ya da dava yoluyla çıkarma işlemi için genel kurul şartı aranmaktadır. Ancak her iki durumda da çıkarılma istenen ortağın müdür olması yanında diğer ortağın payının fazla olması gibi engelleyici durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda haklı olan tarafın haklılığını ispat etmesi gerekmektedir. Şirket müdürünün çıkarılması için açılacak davalarda ise şirkete kayyım atanması talep edilerek dava açılması ve takip edilmesi gerekecektir. (Çamoğlu S.10)