Miras Kalan Malların Paylaştırılması durumunda taşınır ve taşınmaz malların paylaşımında ne yazık ki mirasçılar arasında tartışmalar çıkmakta, konu çoğu zaman yargıya intikal etmektedir.
Yargı yolu en son yol olarak tercih edilmesi gerek yol olup tüm masrafları taraflar arasında paylaşılmaktadır. Bu sebeple yargıya intikal etmeden, gerekirse öz çabalar ile malların satılarak miras bedelin paylaştırılması daha faydalı olacaktır.
Fakat bu gibi durumlarda genellikle mirasçılar arasındaki tartışmalardan dolayı birbirleri ile görüşme imkanı olmadığından mirasın paylaştırılması için dava açmak gerekmektedir.
Dava açmak için öncelikler Mirasçılık Belgesi alınması zorunludur. Bu belge önceleri Sulh Hukuk Mahkemesinden talep edilirken günümüzde Noterler tarafından da düzenlenmektedir.
Mirasın öz çabalar ile paylaşılamaması durumunda mirasçılardan biri yada birkaçı paylaşılamayan mal üzerindeki Ortaklığın Giderilmesi için Mirasçılık Belgesi ve paylaşılamayan malın bilgileri ile dava açmak zorundadır. Davada görevli mahkeme miras bırakanın son ikameti olan yer Sulh Hukuk Mahkemesidir. Bu sayede mahkeme aracılığı ile mallar paylaştırılacak yada malların değeri tespit edilerek aleni olarak satışa çıkarılacak, satış bedeli payları oranında mirasçılara dağıtılacaktır.
Bir diğer olasılık ta mirasçılardan birinin malı almak istemesi halinde payı diğerlerine ödemesi olabilecektir. Bu durumların mahkemede belirtilmesi gerekmektedir.
Mirasın paylaştırılmasında temel olan tüm terekenin (mal varlığının) tek bir davada paylaştırılmasıdır. Fakat uygulamada tek bir mal yada istenilen mallar için ortaklığın giderilmesi davası açılabilmektedir.
Mirasın Paylaşılması ile ilgili örnek
Ölen Murisin ;
Sağ olan eşi,
Sağ olan kızı, damadı ve 2 çocuğu,
Kendinden önce ölen oğlu, gelini, 1 çocuğu, bulunmaktadır.
Murisin oğlu kendinden önce öldüğü için oğlunun eşi ve çocukları da varis olabilecektir. Sağ olan kızın alt soyu ise varis olamaz.
Sağ olan eş alt soy ile birlikte mirasçı olduğundan ¼ pay sahibidir. Kalan ¾ pay ise 2 çocuk arasında paylaştırılır. Fakat çocuklardan bir de ölü olduğundan onun hakkı da eş ve çocukları arasından paylaştırılacaktır.
Varisler ve Payları ise;
Hesaplamada kolaylık olması açısından miras payını 32 olarak belirlersek;
Sağ olan Eşin payı = 8
Sağ olan kızın payı = 12
Ölen oğlunun eşinin payı =6
Ölen oğlunun çocuğunun payı = 6
Murisisin 1 adet dairesi, 1 Adet Otomobili ve Bankada bir miktar parası olduğunu varsayarsak;
Bankadaki para = 64.000,00 TL
Evin Değeri = 128.000,00 TL
Arabanın Değeri = 32.000,00 TL
Tereke toplamı = 224.000,00 TL
Tereke toplamı paylar oranında bölüştürüldüğünde;
Sağ olan eşin payı = 56.000,00 TL
Sağ olan kızın payı = 84.000,00 TL
Ölen oğlunun eşinin payı = 42.000,00 TL
Ölen oğlunun çocuğunun payı = 42.000,00 TL
olarak belirlenecektir.
Bu paylaşımın yargı yolu ile çözülmesi durumunda yetkili mahkeme miras bırakanın son ikametgahıdır. Örnek olarak Ankara’da yaşamını sürdüren ve Ankara’da vefat eden miras bırakanın mal paylaşımı davası Ankara Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülecektir.
Bu davalarda avukat tutma zorunluluğu bulunmamakla birlikte avukat ile takip edilmesi faydalı olacaktır.