Stajyer Avukat olabilmek için öncelikle Hukuk Fakültesini bitirmek gerekmektedir. Mezuniyetin ardından staj yapılmak istenilen yerde ikametin sağlanması gerekmektedir. Zira ikamete ilişkin İkametgah belgesi talep edilmektedir. İkametgah belgesinin yanı sıra sabıka kaydı, diploma yada mezuniyet belgesi, kimlik örneği, taktim yazıları, SGK kaydı ve bunun dışında staja başlayacağı Baronun talep ettiği belgeleri tamamlayıp gerekli harç ve ödemeleri yaptıklarında her hangi bir aksilik çıkmaz ise staja başlama kabul edilir. Avukat Stajı 1 yıl olup 6 ay Mahkemelerde, 6 ay da kıdemli avukat yanında staj yapılır.
Duruşmalara Katılma
Stajın ikinci 6 aylık döneminde Stayjer Avukatlar bazı mahkemelerde duruşmalara katılabilirler. Duruşmalara katılabilmek için asil avukattan Muvafakatname almak zorundadırlar. Duruşmalara girilebilecek Mahkemeler;
- İcra Hukuk Mahkemeleri
- İcra Ceza Mahkemeleri
- Sulh Hukuk Mahkemeleri
- Asliye Ceza Mahkemeleri
Duruşmalara katılmanın yanı sıra İcra Müdürlüklerinde de muvafakatname ile takip ve talep işlemlerini yapabilirler. Stajyerler duruşmalara cübbesiz olarak katılırlar ve kılık kıyafetlerine özen göstermek zorundadırlar. Duruşmalarda yapılan işlemler aynen avukatın yaptığı işlemler gibidir.
Stajyer Avukat Sigorta
Stajyer Avukat staj dönemi içinde sigortalı olarak çalışmaz. Ayrıca staj dönemi içerisinde başka bir yerde de sigortalı olarak görünemez. Bu durum staja engel teşkil etmekte olup staj sonunda talep edilen sigorta dökümünde çalışma durumu tespit edildiği taktirde bu süreler için staj tekrarı gerekmektedir.
Stajyer Avukat Maaş
Stajyer Avukat yanında staj yaptığı avukattan maaş talep edemez. Ancak bazı avukatlar cüzi miktarlarda maaş vermektedirler. Bu durum kıdemli avukatın inisiyatifinde olup yasal olarak maaş ödeme zorunluluğu yoktur.
Stajyer Avukat İlanları
Stajyer Avukat ilanları çoğunlukla internette büroların kendi talepleri doğrultusunda çeşitli ortamlarda yayınlandığı gibi baroların askılarında yada internet sitelerinde de ilanlar yer almaktadır. Ankara Barosu İlanlar Sayfası da bu amaçlı kurulmuştur.
Stajı Bitirme
Stajın bitirilmesinden Avukat Mesleği icra edilmek isteniyorsa gerekli belgelerin tamamlanması ve ücretlerin ödenmesinin ardından gerekli incelemeler yapılır ve avukatlığa kabul için bir engel yok ise Avukatlık Ruhsatnamesi düzenlenerek Avukatlık Yemini ettikten sonra kişiler Avukatlık yapabilir.
Konu ile ilgili Avukat Nasıl Olunur hakkındaki yazımızdan da bilgi alınabilir.