Danışman Avukat aslında avukatın ta kendisidir. Bu şekilde nitelendirilmesi avukatın iş yoğunluğunu danışmanlık yaparak geçiriyor olmasından kaynaklanmaktadır. Ülkemizdeki her avukat bilgi sahibi olduğu konularda gerçek yada tüzel kişilere danışmanlık yapabilir. Yanlış anlaşılan bu olguyu örneklemek gerekirse; ticaretle uğraşan, davadan çok sözleşme yada farklı konularda hukuki yardıma ihtiyacı olan kişiler miras, aile, tüketici gibi hukuk dallarında tarafımıza başvurduklarında “-Bizim de avukatımız var ama kendisi Danışman Avukat. Duruşmalara falan girmiyor, danışmanlık yapıyor” şeklinde söylemlerde bulunmaktadır. Yani avukatının bir Miras Davasına bakabileceğini bilmemektedir. Avukatı gerçekten ilgilenmiyor olsalar da kişiler bu durumu kendisine sormadıklarını söylemektedir. Her ne kadar avukatların sınıflandırılamayacağı, avukatının başka davalara da bakabileceği, duruşmalara da katılabileceği ifade edilse de kişiler kendilerini şartlandırdıklarından bu durumun izahı zor olmaktadır. Bunun yerine avukatımız bize danışmanlık hizmeti veriyor şeklindeki bir açıklamanın daha uygun olabileceği kanaatindeyiz. Çünkü tavsiye eden kişiler avukatını Danışman Avukat olarak tanıttıklarından artık o müvekkilin çevresindeki diğer müvekkiller de avukatı bu şekilde tanımaktadır. Zira kişiler avukatlarının sadece kendilerinin davaları yada iş sektöründeki alanları ile ilgili konularda hizmet verebileceğini, hukukun diğer dallarında çalışamayacağını düşünmektedir.
Türkiye’de Danışman Avukatlık
Türkiye Hukuk Siteminde avukatlık resmi olarak uzmanlıklara yada sınıflara ayrılmamıştır. Bu sebeple ülkemizde sınıflandırmalar yasal olarak yapılan bir sınıflandırma değil, avukatın yoğunluk verdiği hukuk dalına göre müvekkillerin nitelendirmelerinden kaynaklanmaktadır. Gerekli olup olmadığı tartışmalı olsa da aşağıda açıklanacağı gibi birçok ülkede bu şekilde bir ayrım yapılmadığı görülmektedir.
Anglosakson Hukukunda Danışman Avukatlık
İngiltere gibi Anglosakson Hukuk sistemi olan ülkelerde ise avukatlık ikiye ayrılmaktadır.
Solicitor olarak ayrılan avukatlar tam anlamıyla Danışman Avukat olarak görev yaparlar. Müvekkiller ile bizzat görüşüp hukuki destek veren, onları dinleyip dava hazırlığına yapan avukatlardır.
Barrister olarak nitelendirilen avukatlar ise duruşma avukatı olarak görev yapmakta, kendileri müvekkiller ile çok fazla görüşme yapmamaktadır. Bunun yerine duruşmalara odaklanıp duruşmalarda savunma yapmak için kendilerini geliştirmektedir. Duruşmalara kendilerine özel cübbe ve perukla katılmaktadırlar.
Avrupa Ülkelerinde Danışman Avukatlık
Avrupa ülkelerinin İspanya hariç birçoğunda ülkemizdeki gibi uygulama olup istisnai olarak Onursal Avukatlık, Yeminli Avukatlık, Yargıtay Avukatlığı şeklinde ayrımlar yapılmaktadır. İspanya’da ise Mahkeme Avukatı ve Danışman Avukat ayrımı yapılmıştır. Mahkeme avukatları duruşmalara katılabilirken Danışman Avukat hukuki bilgilendirme yapar.