info@kubrayildiz.av.tr
Öksüzler Sok. No:37 Hamamönü / ANKARA

Bizi Takip Edin:

Pratik BilgilerElektrik Fatura Kayıp Kaçak Bedeli İade

2 Eylül 2014

Elektrik Fatura Kayıp Kaçak Bedeli İadesi ile ilgili olarak son zamanlarda yine medyada haberler yayınlanmaya başladı. Peki nedir bu bedel ne kadardır ve İadesi İçin hangi işlemleri yapmak gerekmektedir?

Kesintinin amacı ise idarenin ürettiği elektik ve sattığı elektrik arasında oluşan farktır. Yani idare kendi kusurundan kaynaklı kayıp ve kaçak kullanılan elektrik tutarlarının faturalarını düzenli ödeyen tüketicilere yansıtmaktadır. Böylece bir nevi kendisini zarardan kurtarmakta, zararın bedelini diğer tüketicilere yansıtmaktadır. Bu bedelin açıklaması ise faturada K/K Bedeli olarak yer almaktadır.

Yargıtayın ise Elektrik Fatura Kayıp Kaçak Bedeli İadesi için verdiği kararın özeti şöyledir. Bir tüketici faturaya yansıtılan bu bedelin kanuna aykırı olduğunu iddia ederek Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapmıştır. Tüketici Hakem Heyeti ise şikayeti kabul etmiştir. Elektrik Kurumu ise karara itiraz etse de yerel mahkeme davanın reddine karar vererek bedelin tüketiciye ödenmesi yönünde karar vermiştir. Davalı elektrik idaresi ise kararı temyiz etse de Yargıtay Elektrik Fatura Kayıp Kaçak Bedeli İadesi kararını onamıştır.

Elektrik Fatura Kayıp Kaçak Bedeli İadesi İşlemleri

Başvuru işlemleri Tüketici Kanununa tabi olup parasal sınırlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Kesinti tutarı 2015 yılı için;

2.200 TL nin altındaki bedellere ilişkin olarak İlçe Tüketici Hakem Heyeti

2.200 TL – 3.300 TL arası bedeller için İl Tüketici Hakem Heyeti

3.300 TL üzeri bedeller için ise Tüketici Mahkemelerinde dava açmak gerekmektedir.

Elektrik Fatura Kayıp Kaçak Bedeli İadesi İçin Gerekli Belgeler

Başvuru için elektrik faturalarının olması gerekmektedir. Eğer faturalar yok ise Elektrik İdaresinden geçmiş fatura dökümleri talep edilmelidir. İade tutarları ise başvuru öncesi geriye dönük 10 yıldır. Yani son 10 yıl içinde faturaya yansıtılan tutarlar için başvuru yapılabilir. Faturalarda yer alan bu bedeller hesaplanarak iade edilmesi gereken tutar tespit edildikten sonra usulüne uygun bir dilekçe ile başvuru yapılabilmektedir. Karar verildikten sonra ise eğer ödeme yapılmaz ise İcra Takibi yoluyla bedelin tahsili sağlanmalıdır.

Başvuruların Avukat İle Takibi Zorunlu mudur?

Başvurunun avukat ile takibi zorunlu değildir. Kişisel olarak ta başvuru yapılabilir. Avukat ile işlemler takip edilecek ise avukata vekalet verilerek başvurunun ve tahsilin avukat ile takibi sağlanabilir. Çıkan karara rağmen ödeme yapılmaz ise icra takibi yine avukat tarafından yapılacaktır.