info@kubrayildiz.av.tr
Öksüzler Sok. No:37 Hamamönü / ANKARA

Bizi Takip Edin:

İcra İflas Hukukuİflas Erteleme Davası

22 Şubat 2015

(İflas Erteleme Davası uygulamadan kaldırılmış olup yerine Konkordato getirilmiştir. Yazı mülga olup bilgi amaçlıdır)

İflas Erteleme Davası, ekonomik olarak darboğaza girmiş şirket yada kooperatiflerin iflas etmelerinin önüne geçmek amacıyla Ticaret Mahkemelerinde açtıkları davadır. Mahkemenin erteleme kararı verebilmesi için şirketin mali verilerinin iflas ertelemeye elverişli olması gerekmektedir. Eğer Ticaret Mahkemesi mali verilerin sağlıklı olmadığını düşünürse karar vermekten kaçınabilir. Bu sebeple dava açan şirketlerin muhasebe kayıtlarının düzgü tutulmuş olması gerekmektedir.

İFLAS ERTELEMEYİ KİMLER TALEP EDEBİLİR

                İflas ertelemeyi Limitet Şirketleri, Anonim Şirketleri, Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler ve Kooperatifler talep edebilmektedir. Bu şirketlerin haricindeki diğer şahıs, kolektif, komandit ve adi şirketler talepte bulunamazlar.

İFLAS ERTELEMENİN AMACI

                İflas ertelemenin amacı, borçların ödenemez hale gelmesi nedeniyle şirketi alacaklıların hacizlerinden korumaktır. Bu koruma alacaklıların alacaklarından vazgeçmesini sağlamamakta, sadece bir süre ertelemektedir. Bu sayede iflas erteleme talep eden şirket nefes alma imkânı bularak haciz tehdidinde olmadan faaliyetlerine devam ederek durumunu düzeltmeye çalışmaktadır.

İflas Erteleme Davası
İflas Erteleme Davası

Başvuru Nasıl Yapılır

                İflas Erteleme başvurusunda bulunmak için öncelikle şirketin borçlarının alacaklarından fazla olması, yani zarar durumunda olması gerekmektedir. Bu durumda olan şirketler yönetim kurulu kararıyla yada alacaklılarının talebiyle İflas Erteleme Başvurusunda bulunabilirler.

                Başvuru yaparken öncelikle şirketin kendini kurtarmasını sağlayacak iyileştirme projesinin oluşturulması gerekmektedir. İyileştirme projesi kısaca şirketin işlerini nasıl düzene koyacağını ve borçlarını nasıl ödeyeceğini mahkemeye anlattığı bir rapordur. Her ne kadar kısaca değinsek de içerik olarak dikkatlice hazırlanması gerekmekte ve mahkemeyi yanıltmadan, elle tutulabilir projelerle desteklenmelidir. İyileştirme projesi hazırlandıktan sonra mahkemeye sunulacak dava dilekçesi ile birlikte başvuru yapılabilmektedir. Dava dilekçesinde ise şirketin neden bu duruma geldiği, nelerin yapılarak bu durumdan kurtulmanın amaçlandığı  izah edilmelidir.

Erteleme Süreci ve Süresi

                İflas erteleme 1 yıl süre ile talep edilse de kayyumun talebiyle mahkeme uygun görürse bu süreyi 4 yıla kadar uzatabilmektedir. Sürenin uzatılabilmesi için süreç içerisinde faaliyetlerin düzeltilmesi ve para kazanılarak borçların ödenmeye başlanması gerekmektedir.

                İflas erteleme başvurusu kabul edildiği taktirde şirketin yönetimi Mahkemenin vereceği kararla kayyuma devredilecek ve artık tüm kararlar kayyum eşliğinde verilecektir. Şirketin tüm para akışı da yine kayyumun kontrolünde olacaktır. Süreç içerisinde devlet ve banka alacakları dahil şirketin tüm borçları duracak, haciz yapılamayacak, mallar kaldırılamayacak ve taşınır ile taşınmaz mallar dahil icra ile satışları yapılamayacaktır. Kısacası ipotekli ve rehinli mallar dahil hiçbir mal haczedilemeyecek ve satılamayacaktır. Haczedilerek kaldırılan mallar yada otoparka çekilen araçlar da teslim edilecektir. Bu sayede şirket nefes alarak işlerine kaldığı yerden devam edecek, borçlarını da rahatlıkla ödeyebilecektir. Eğer tüm çabalara rağmen süreç yerine getirilemez ise şirket iflas edecektir. Eğer süreç olumlu sonuçlanırsa şirket kaldığı yerden çalışmalarına devam edecektir.