Çalışma hayatında iş güvenliği çok önemlidir. İş Güvenliğinin ise İşveren sağlamalıdır. Çalışanlara bu yönde eğitim vereceği gibi çalışma alanlarında da iş kazalarının önüne geçmek için gerekli çalışmaları yapmak zorundadır. Eğer işveren bu çalışmaları yapmaz ve kusurundan dolayı işyerinde bir kaza meydana gelirse işçiye İş Kazası Tazminatı ödemek zorundadır. Bu tazminat iş hukukuna giren çalışmalarda meydana gelen kazalardan kusur oranında hak edilen tazminattır. Kusur oranı ise meydana gelen olayda işçinin ve işverenin kusurunun hangi oranda olduğudur.
İş Kazası Tazminatı Kusur Önemli midir?
İş Kazalarında kusur önemlidir. Zira %100 kusurlu olan işçinin tazminat hak etmesi anlamsız olup hukuka da aykırıdır. Bu sebeple iş kazalarında hesaplanan tazminat kusur oranında işçiye yada yakınlarına verilir. Bu sebeple işverenler ileride bu tür kazalardan kurtulmak için iş güvenliğine önem vermelidir. Ancak işverenin ihmali nedeniyle bir kaza meydana gelirse İş Kazası Tazminatı ile karşı karşıya kalacaktır. Ancak işveren tüm sorumluluklarını yerine getirmiş ve işçiye gerekli tüm eğitimleri vererek ekipmanları sağlamış ise ve işçi de kötü niyetli olarak bu hususlara dikkat etmeden çalışması neticesinde bir kaza meydana gelmişse burada işverenin kusuru olmadığından her hangi bir sorumluluğu da olmayacaktır.
Ölüm ve Yaralanmalarda İş Kazası Tazminatı
İş Kazalarında yaralanmalı yada ölümlü kazalar meydana gelmektedir. Yaralanmalı kazalar; organ-uzuv kaybı, geçici iş görememe gibi içinin bedensel kayıplarından kaynaklı kazalardır. Yaralanmalı İş Kazalarında tazminat oranını hekim raporları belirler. Eğer organ yada uzuv kaybı varsa yada vücutta kalıcı bir hasar meydana gelmişse tazminat buna göre belirlenmektedir. Ayrıca bu durumlarda manevi tazminat da gündeme gelebilmektedir. Eğer ağır derecede bir yaralanma ve bu sebeple kişinin artık yaşamını başkasının desteğine ihtiyaç duyarak geçirmesi neticesinde işçiye bakacak yakınları da İş Kazası Tazminatı talep edebilmektedir. Ölümlü İş Kazalarında ise ölen işçinin mirasçıları defin, cenaze gibi ölümden kaynaklı masrafların tazminini talep edebilmektedir. Eğer işçinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler var ise bu kişiler destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilecekleri gibi Diğer mirasçılar ile birlikte Manevi Tazminat talebinde de bulunabilirler.
İş Kazası Tazminatı Hesaplanması
İş Kazası Tazminatı hesaplanırken işçinin kusur oranı dikkate alınır. Örneğin işçi kazada %75 kusurlu ise hesaplanan tazminatın %75 i ödenir. Tazminat miktarı için ise; vefat eden işçinin yaşı, maaşı, deneyimleri, eğitim düzeyi gibi hususlar dikkate alınırken yaralamalı kazalarda ise yine benzer kriterler dikkate alınmaktadır. Bu hesaplama yöntemine Aktüerya Hesaplaması da denilmektedir. İş Kazası Tazminatı davasını ölümlü bir kaza var ise işçinin mirasçıları ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, yaralamalı kaza ise işçinin kendisi yada ona bakacak kişiler açabilmektedir. Bu kişiler kendileri dava açabilecekleri gibi Avukat ile de davalarını açabilirler. Dava İş Mahkemelerinde açılmalıdır.