Tanıma Tenfiz Davası Türkiye de açılıp kabul edilmeden yabancı bir ülkede verilen boşanma kararı geçerli olmaz. Her ne kadar Yabancı ülkede boşanma davası sonuçlansa da Türkiye de boşanma işlemi nüfusa işlenmez ve medeni hal durumu kayıtlarda evli olarak devam eder. Vatandaşlarımız bunun genellikle farkında olmayıp; ancak yeni bir evlilik aşamasında Türkiye’de evli olduklarını görünce fark edebilmektedir.
Boşanma ile ilgili Tanıma Tenfiz Davası kısaca açıklanmak gerekirse; Yabancı ülkede boşanan Türk Vatandaşı, bu boşanma davası sonucunun geçerli olması için Türkiye’de Tanıma Tenfiz Davası açmak zorundadır. Bu dava ayrıca bir boşanma davası olmayıp yalnızca alınan kararın Türkiye’de geçerli sayılması işlemi içindir. Bu sebeple tarafların mahkemeye gelme zorunluluğu bulunmamakta, boşanan eşler tekrar karşı karşıya gelmemektedir.
Tanıma Tenfiz Davası Bilgi ve İşlemleri
Tanıma Tenfiz Davası açarak Yurtdışında gerçekleştirdikleri boşanmanın Türkiye de geçerli sayılması ve de Nüfus kayıtlarına geçmesini isteyen vatandaşlarımız +90 312 363 99 00 – 01 Ofis Numarası, +90 532 747 98 00 Mobil Telefonda mevcut WhatsApp yada Viber uygulaması ile yada iletişim formu ile büromuzdan görüş alabilirler. Tanıma ve Tenfiz davasının avukat ile takibi Tanıma Tenfiz yetkisi içeren vekalet verildiğinde kabul edilmektedir. Tanıma Tenfiz Davası için Türkiye ye gelme zorunluluğu bulunmamakta, taraflar mahkeme duruşmasına katılmamaktadır.
(Örnek kararı buraya tıklayarak görebilirsiniz.)
Tanıma Tenfiz Davası eşlerden birinin Türkiye’de ikameti yok ise Ankara, İzmir ve İstanbul Aile Mahkemelerinde açılmalıdır. Yurt dışında yaşayan yabancıların birçoğunun Türkiye ikametleri bulunmamaktadır. Bu yüzden Tanıma Tenfiz Davası bu illerde açılabilmektedir. Ayrıca tanıma tenfiz davası işleminin en hızlı şekilde gerçekleşebilmesi için her iki tarafın da avukatının olması en kısa bir zamanda boşanmaya ilişkin işlemlerin gerçekleşmesini sağlayacaktır.
Tanıma Tenfiz Davası Genel Açıklamalar
Tanıma Tenfiz Davası ile ilgili aşağıda detaylı bilgi verilmiş olmakla birlikte özetle söylemek gerekirse, boşanma kararını veren yabancı makam bir mahkeme olmalıdır. Almanya, İngiltere, Avusturalya, Avusturya, İsveç, İsviçre, Holanda, Fransa, gibi birçok Avrupa ülkesinde Boşanma Kararı Mahkemelerce verilmektedir. Ayrıca yine Kanada, Amerika gibi bir çok ülkede de kararlar mahkeme tarafından verilmektedir. Bazı ülkelerde belediyeler vb. birimler tarafından verilen boşanma kararları Türkiye’de Tanıma Tenfiz işlemine konu olamamaktadır. Kısacası boşanmaya ilişkin tanıma tenfiz davası için kararı veren birimin Mahkeme olması yeterlidir. Bunların yanı sıra tanıma tenfiz davası açılabilmesi için Lahey Sözleşmesi gereği (Taraf Ülkeleri bağlamaktadır) Kararın apostil belgesi olmalı ve boşanma kararı kesinleşmiş olup bu kesinleşme durumu kararda ya da ayrı bir belgede yazılı olmalıdır. Ayrı belgede yazılı ise bu belgenin de apostili olmalıdır. Avustuya için özel anlaşma gereği apostil tastiği aranmasa da süre kaybı yaşanmaması açısından apostil tastik ettirmesi faydalı olacaktır. Tüm bu belge asılları ile birlikte, boşanma kararının ve diğer belgelerin yeminli tercüman tarafından çevirisi yapılmalı ve bu çeviri belgeleri de konsoloslukça tasdik edilmelidir. Bu çeviri işlemleri yabancı ülkede yapılabileceği gibi Türkiye de de yapılabilir. Ardından açılacak dava ile boşanmaya ilişkin tanıma tenfiz kararının alınması, boşanmanın nüfusa işlenmesi için yeterlidir.
Tanıma Tenfiz Davası Şartları
- Yabancı Mahkeme tarafından verilmiş bir mahkeme kararının kararının aslı,
- Verilen bu kararın kesinleşme şerhi (yazısı) ve apostil yazısı,
- Yabancı Mahkeme Kararının tamamının yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiş ve konsolosluk tarafından tasdik edilmiş onaylı sureti Vekaletname.
Almanya daki Boşanmanın Türkiye’de Tanıma ve Tenfiz Davası İşlemleri
Almanya’daki Boşanmaya ilişkin Türkiye’de Tanıma Tenfiz davası açılması için yukarıda anlatılan işlemlerin yapılması gerekmektedir. Lahey Sözleşmesini imzalamış olan Almanya’da gerçekleşen boşanmanın Tanıma Tenfiz Davası işlemleri için Boşanma Kararının aslı, Apostil şerhi ve Türkçe tercümesi ile vekaletnameler gerekmektedir.
Tanıma Tenfiz Davası Ücreti
Tanıma Tenfiz Davası Ücreti her yıl harçlar kanununda ve Avukatlık Ücret Tarifesinde yapılan değişiklikler ve Posta Masraflarında yapılan düzenlemelere göre değişkenlik göstermektedir. Türkiye de Boşanma Davası Avukatlık Ücreti ise yapılacak işlemlere göre değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple Türkiye’de Boşanma Davası, Tanıma Tenfiz Avukat Ücreti için Yurtdışında yaşayan kişilerin sitede yer alan iletişim formunu kullanarak yada Telefon ile bilgi almaları gerekmektedir. Ayrıca bu konularda Yurdışında Türk Boşanma Avukatları da kişilere yardımcı olabilmektedir.
Lahey Sözleşmesi Taraf Ülkeler
ABD, Dominik, İzlanda, Panama, Almanya, Ekvador, Japonya, Polonya, Andora, El Salvador, Karadağ, Portekiz, Antigua, Ermenistan, Kazakistan, Romanya, Arjantin, Estonya, Kolombiya, Rusya Federasyonu, Arnavutluk, Fiji, Kuzey İrlanda, Saint Kitts ve Nevis, Avustralya, Finlandiya, Lesotho Saint Lucia, Avusturya, Fransa, Letonya Saint Vincent, Azerbaycan, Grenada, Liberya, Samoa, Bahamalar, Grenadines, Lihtenştayn, San Marino, Barbados, Güney Afrika, Litvanya, Seyşeller, Barbuda, Güney Kore, Lüksemburg, Sırbistan, Belarus, Gürcistan, Macaristan, Slovakya, Belçika, Hırvatistan, Makedonya, Slovenya, Belize, Hindistan, Malavi, Surinam, Birleşik Krallık (İngiltere), Hollanda, Malta, Svaziland, Bosna-Hersek, Honduras, Marshall Adaları, Tonga, Bostvana, Hong Kong, Makou, Mauritius, Trinidad ve Tobago, Brunei Sultanlığı, İrlanda, Meksika, Türkiye, Bulgaristan, İspanya, Moldova, Ukrayna, Cook Adaları, İsrail, Monako, Venezuela, Çek Cumhuriyeti, İsveç, Namibya, Yeni Zelanda, Çin Halk Cumhuriyeti, İsviçre, Niue, Yunanistan