info@kubrayildiz.av.tr
Öksüzler Sok. No:37 Hamamönü / ANKARA

Bizi Takip Edin:

Pratik BilgilerTazminat Davası Açma Süresi

31 Ekim 2018

Tazminat Davası Açma Süresi davanın türüne göre değişkenlik göstermekte olup kısaca dava türlerine göre süreleri hakkında bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Tazminat Davası Açma Süresi

İş Davaları

İş Davalarında, Tazminat Davası açma süresi İş Mahkemeleri Kanununa göre 5 yıldır. Davalar arasında Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı, İşe Başlatmama Tazminatı gibi davalar yer almaktadır. İş Mahkemesinde Davası açmadan önce dikkat edilmesi gereken husus; işçilik alacaklarında ilk önce arabuluculuk kurumuna başvurulması gerekmektedir. Arabulucu ile anlaşma sağlanamaz ise dava açılabilecektir.

Boşanma Davaları

Boşanma her ne kadar eşler arasında başvurulması gereken son aşama olsa çekilmez hale gelen evlilikler için bazen kurtuluş olmaktadır. Boşanma davalarında da birçok davada olduğu gibi tazminat talep edilebilmektedir. Boşanma davalarında, Tazminat Davası dava açma süresi Maddi ve Manevi Tazminat talebine göre değişmektedir. Maddi Tazminat Davalarında, Boşanma Davasının kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde davanın açılması gerekmektedir. Manevi Tazminat Davasında ise Boşanma davası ile birlikte davanın açılması zorunlu olduğundan boşanmadan sonra süre yoktur.

Trafik Kazaları

Trafik kazaları ani gelen bir oldu olup maddi hasarlı, yaralamalı ve ölümlü olarak sonuçlanmaktadır. Her ne kadar açılan yaraları kapatmasa da Sigorta şirketlerinden ve ilgililerden zarar gören kişilerin tazminat talep etme hakları bulunmaktadır. Kişiler kazalarda meydana gelen maddi zararlarını talep edebilecekleri gibi yaralanma durumunda maddi ve manevi zarar da talep edebilmektedirler. Ölümlü kazalarda ise kişinin bakmakla yükümlü oldukları kişiler tazminat talep edebilmektedir. Ancak bu taleplerin belirli bir süresi olup süresinde talep edilmeyen haklar zaman aşımına uğramakta ve geriye dönülmeksizin talep hakkı ortadan kalkmaktadır. Kazalarına İlişkin Tazminat Davalarında dava açma süresi kazanın neden oluğu zarara göre değişmektedir. Eğer yaralamalı bir trafik kazası varsa süre 8 yıl, ölümlü bir kaza varsa süre 15 yıldır. Ancak herhangi bir adli olay, yani ölüm yada yaralanma yok ise süre 2 yıldır.

Sağlık Hukuku

Hastalandığımızda yada estetik amaçlı bir sorunumuz olduğunda şüphesiz ki ilk başvurduğumuz kişiler doktorlardır. Ancak bazen şifa ararken maalesef tecrübesiz müdahaleler sonucunda insanlar sağlıklarından, hatta canlarından olabilmektedir. Sağlık Hukukunda tazminata konu bu olaylardan dolayı dava açılması düşünülüyor ise dikkat edilmesi gereken ilk husus Malpraktistir. Malpraktis ise tedavi yada operasyonun olağanın dışında bir müdahale ile farklı sonuçlar doğurmasıdır. Malpraktis sonucu hasta tazminat davası açmak isterse şu sürelere dikkat etmelidir. Eğer Özel Hastanede tedavi gördüyse süre 5 yıl, Kamu Hastanelerinde tedavi gördüyse süre öğrenme tarihinden itibaren 1 yıl, her halükarda 5 yıldır. Eğer Estetik amaçlı bir müdahale söz konusu ise 5 yıl, ağır bir ihmal ve kusur var ise süre 20 yıldır. Vekaletsiz iş görme var ise bu durumda süre 10 yıldır. Tüm bunların yanı sıra eğer yapılan müdahale sonucu meydana gelen olay Ceza Kanununa göre suç da teşkil ediliyorsa süreler Ceza Hukukundaki sürelerdir.

Tazminat Davası Açma Süresi oldukça önemli bir husus olup mağdur olmamak için mutlaka bir Avukat ile görüşünüz. Çevrede bu işler için aracılık yapan kişiler yada simsarlardan uzak durunuz.