info@kubrayildiz.av.tr
Öksüzler Sok. No:37 Hamamönü / ANKARA

Bizi Takip Edin:

Pratik BilgilerTürk Toplumunda Hukuk ve Avukatlık

11 Ekim 2013

Türkiye’de malesef ki gerek ilköğretimde gerekse de lisede Temel Hukuk ile ilgili bir dersler verilmemektedir. Üniversitelerde ise kısmen de olsa bölümün türüne göre Hukuk ile ilgili bir ders seçilebilmektedir.

Hal böyle olunda üniversite eğitimini tamamlamamış olan kişiler hukuki bir işlem ile karşılaştıklarında işlemleri gereği gibi yapmadıklarından hak kaybına uğramakta, ileride daha ciddi sorunlar ile karşılaşabilmektedirler. Sebebi ise; toplum geçmişten beri süre gelen alışkanlıklarını devam ettirmekte, bir iş yapacağı zaman uzmanından görüş almak yerine çevresindeki kişilere daha çok güvenmektedir. Hasta olunca doktora gitmeyip komşunun önerdiği ilacı kullanmak, bir işletme kuracağında mali müşavirden yardım almak yerine arkadaştan yardım almak gibi. Aynı şekilde bir hukuki işlemin yapılması gerektiğinde de avukata danışmak yerine yine komşuların, akrabaların yada arkadaşların görüşleri daha çok faydalı görülmektedir.

Halbuki temel olarak bu eğitim verilse en azından basit işlemlerde nasıl davranılması gerektiği yada hangi işlemlerin yapılması gerektiği toplumca bilinecektir.  Önemli konularda ise hukuki destek vermek ve görüş bildirmekle görevli mesleği yapan avukatlardan destek alınması gerektiği de bu eğitimlerde belirtilmelidir.

Eğitimlerde en azından Hukuk Mahkemeleri, Ceza Mahkemeleri ve İcra Dairelerinin görevleri, Bunun yanı sıra Hakim ve Savcının temel olarak görevleri, İcra Müdürlüklerinin görevleri gibi en temel konular öğretilse hukuk sistemi dahi gereksiz yoğunluklardan kurtulabilecektir.

Örnek vermek gerekirse Adliye koridorlarında zaman zaman vatandaşların savcılık kapıları önlerinde bekledikleri görülmektedir. Savcı ile ne işi olduğu sorulduğunda ise “-arkadaşının borcunu ödemediğini, bu yüzden savcıya şikayet edeceğini” cevabını aldığımız olmuştur.

Yani kişiler ceza-hukuk-icra kavramlarını en temel seviyede bildiklerinde dahi adliyeleri gereksiz yere meşgul etmeyeceklerdir.

Benim şahsi görüşüm, nasıl ki sağlık ile ilgili olarak ilkyardım dersleri eğitimin her aşamasında veriliyorsa, Temel hukuk ile ilgili dersler de eğitimde yer almalıdır.

Ayrıca Avukat Mesleğinin kalitesinin artması için gerek staja başlama, gerekse de staja bitiminde mesleğe giriş için sınavların yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Malesef ki 5 yıl içerisinde mevcut Hukuk Fakültelerinden mezun olacak öğrencilerin bir çoğunun avukat olacağı düşünüldüğünde, mevcut avukat sayısının neredeyse 2 katı kadar yeni avukat mesleğe başlayacaktır. Bu da mesleğin kalitesini düşüreceği gibi yeni avukatların da iş yapamaz duruma gelmelerini yada tahmin ettiklerinden daha düşük bir ücretle çalışmak zorunda kalacaklarının bir göstergesidir.

Av. Kübra YILDIZ ÇOLAK