info@kubrayildiz.av.tr
Öksüzler Sok. No:37 Hamamönü / ANKARA

Bizi Takip Edin:

Aile Hukuku ve BoşanmaBoşanmada Mal Paylaşımı

25 Aralık 20150

Boşanmada Mal Paylaşımı kavramının hukuki karşılığı Mal Rejimidir. Boşanmada Mal Paylaşımı konusu başlı başına bir hukuk konusu olup yazımızda yer alan kısa bilgilendirmelerle  kulaktan dolma bilgilerin kısmen de olsa önüne geçme amaçlanmıştır. Yazı, eşlerin evlilik sözleşmesi yapmadıkları varsayımı ile hazırlanmış olup ayrıntılar için avukatınızdan bilgi alabilirsiniz.

Boşanmada Mal Paylaşımı İçin Ne Yapılmalıdır?

Boşanmada Mal Paylaşımı için eşlerin dava açmaları gerekmektedir. Bu dava açılırken de evlilik bir bütün olarak değerlendirilmeli, eşlerin hangi yasal mal rejimini seçtikleri dikkate alınmalıdır. Günümüzde evlililiğin başlaması ile herhangi bir seçim yapılmadı ise  Edinilmiş Mallara Katılma Rejimini tercih edilmiş sayılmaktadır. Bu da şu anlama gelmektedir; eşler evlilik birliği içinde sahip oldukları tüm mal varlıklarına yarı yarıya ortaktır. Ancak bu kuralın kabul edilmesi için evliliğin 01.01.2002 tarihinden sonra gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu tarihten önce başlayan evliliklerin tasfiyesi yapılırken Evlilik Sözleşmesi Yapılmadıysa bu tarihten önce kazanılan mallar için Mal Ayrılığı Rejimi hükümleri uygulanmaktadır.

Boşanmada Mal Paylaşımı
Boşanmada Mal Paylaşımı

Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi

Boşanmada durumunda; yukarıda izah edildiği gibi 01.01.2002 tarihinden sonraki mallar için Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi uygulanmaktadır. Bu kavramı biraz açmak gerekirse; eşler bu tarihten sonra edindikleri mallara yarı yarıya ortaktır. Yani eşlerin evlilikleri her ne kadar bu yasadan önce başlamış ise de esas olan malın sahip olunduğu tarihtir. Bu paylaşım ev, araba, şirket hissesi gibi mali değer taşıyan her şey için uygulanabilir. Kısacası kişilerin para ile ölçülebilen tüm varlıklarında diğer eşin hakkı bulunmaktadır.

Mal Ayrılığı Rejimi

Boşanmada Mal Paylaşımı davası açılırken dikkat edilmesi gereken husus; eğer mal 01.01.2002 tarihinden önce alındıysa herkesin üzerine kayıtlı olan mal o kişinin olacaktır. Bu şekilde edinilen malların boşanmada mal paylaşım ise Katkı yada katılım payı hesaplanarak yapılmaktadır. Yani kişilerin mal varlığına sahip oldukları tarihteki sosyal ve ekonomik durumlar, birikimleri, maaşları v.s dikkate alınarak malın alınmasında sağladıkları katkı dikkate alınır. Ev hanımlarında ise kişinin herhangi bir maaşı olmasa da sahip olunan malın alımında katkı yaptığı düşünülmektedir.

Boşanmada Mal Paylaşımı Dava Açma Süresi

Boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde bu davaların açılması ile ilgili uygulama yargıtayın son kararları ile 10 yıl olarak değişmiştir.Bu sayede zamanaşımı süresi arttığından, kişilerin hak arama özgürlüklerinin de önü açılmaktadır. Çünkü bazı eşler boşanmanın getirdiği sıkıntılardan sonra bir dava ile daha uğraşmak istememekte, ancak daha sonra pişman olduklarında ise zamanaşımı engel olmaktaydı.

Boşanmada Mal Paylaşımı davası Boşanma davası devam ederken de açılabilmektedir. Bu sayede boşanma davası dayanak gösterilerek mahkemeden malların devrinin önüne geçmek adına tedbir kararı talep edilebilmektedir.

Leave a Reply