info@kubrayildiz.av.tr
Öksüzler Sok. No:37 Hamamönü / ANKARA

Bizi Takip Edin:

İcra İflas Hukukuİcra Nasıl Durdurulur

20 Eylül 2016

İcra Nasıl Durdurulur konusunu açıklığa kavuşturmak için icra takibi türlerini kısaca tanımak gerekmektedir. Zira her icranın durdurulmasındaki usuller ve süreler farklıdır. Bu sebeple icra nasıl durdurulur konusunu başlıklar altında incelemek faydalı olacaktır.

İlamsız İcra Nasıl Durdurulur

İlamsız icra, her hangi bir mahkeme, noter yada hakem heyeti gibi kurumların belgelerine dayanmayan takip türüdür. Genelde Fatura, Sözleşme, Çek ve Senet gibi alacakların tahsili için tercih edilen takip türüdür. Çek ve Senet gibi Kambiyo Senetlerine Mahsus İlamsız icra takipleri de bu başlık altında incelenir.

Fatura, sözleşme, apartman aidatları, abonelikler gibi çek ve senet özelliği taşımayan borçların tahsili için İlamsız İcra takibi yolu tercih edilmektedir. Eğer bu takip yolu kullanılarak başlatılan takibe itiraz edilerek durdurulmak istenirse tebligatın ulaşmasından sonra 7 gün içerisinde takibin başlatıldığı İcra Dairesine itiraz dilekçesi verilmeli, yada icra memuruna sözlü olarak bu beyan tutanağa geçirilmelidir. Bu sayede takip duracaktır. Alacaklı ise bu takibe haksız yere itiraz edildiğini düşünüyorsa 1 yıl içerisinde İtirazın İptali Davası açmak zorundadır.

İcra Nasıl Durdurulur
İcra Nasıl Durdurulur

Çek-Senet (Kambiyo) İcra Takibi Nasıl Durdurulur

Kambiyo Senetleri türü olan çek ve senetlerin icra takibini durdurmak için İcra Mahkemesinde dava açmak gerekmektedir. İtiraz süresi 5 gündür. Bu süre içerisinde icra takibini durdurmak için borcun ödendiğine yada imzanın gerçek olmadığına dair itirazları içeren dilekçe ile İcra Hukuk Mahkemesinde dava açılması gerekmektedir. Yada senet yada çekin kambiyo vasfında olmaması sebebiyle de icra durdurulabilir. İcra Mahkemesi itirazı inceler ve talep varsa Tedbiren icrayı durdurabilir. Tedbiren durdurma; dava sonuçlanıncaya kadara icra dosyasının durdurulması demektir.

İlamlı İcra Nasıl Durdurulur

                Lamlı İcra Takibi, borcun mahkeme, noter, hakem heyeti gibi kurumların vermiş olduğu kararlar doğrultusunda başlatılan takip türüdür. İlamlı icrayı durdurmak için borcun ödendiğinin ispatı yada kararın tehir-i icra (icranın geri bırakılması) talepli temyiz yada istinafa gönderilerek dosyaya paranın depo edilmesi gerekmektedir. Tehir-i İcra ayrı bir yazıda incelenecektir. Yada ilamlı icralarda karar kesinleşmeden takibe konulamayacak kararlar bulunmaktadır. Eğer kesinleşmeden icra takibine konu edilmiş bir karar varsa bu da durdurulabiliri. İlamlı İcra Takibine itiraz süresi 7 gün olup İtiraz Mercii İcra Hukuk Mahkemeleridir.